Industrivägg – Hur ska du välja rätt typ av industrivägg?

Trenden att inreda med industriväggar håller i sig. Det är inte bara på kontor och arbetsplatser som en industrivägg kan passa in. Du kan välja att skärma av vissa delar av ditt hem med en vacker industrivägg av glas. Fast vilken typ ska du välja?

Vi tar en titt på lite olika typer av industriväggar men först måste vi röna ut vad det här är för något…

Industrivägg eller industri vägg, vad är det?

Oavsett hur du stavar ordet så rör det sig om en full väg av glas i rutor som har en ram av metall. En industrivägg har alltså ett slags rutnät som är fyllt med glasrutor. Det här är en vägg som fungerar som rumsavdelare utan att förstöra känslan av öppet rum.

En industrivägg av glas gör ju att du kan se in i det andra rummet och vad som händer där. Om du vill ha en glasvägg inomhus mellan kök och vardagsrum kan det här bli perfekt. Du får en avdelare men kontakten mellan kök och vardagsrum finns kvar eftersom man kan se igenom väggen.

Var passar det med industriväggar?

Det går faktiskt att inreda med industriväggar i de flesta rum. Det här är ju en vägg som inte känns som vägg utan snarare som ett större fönster. Därmed blockeras inte ljus.

Fördelar med en industrivägg av glas är:

 • Rummet förblir rymligt och ljust trots avdelaren
 • Väggen är ljuddämpande
 • Även om det sitter glas i väggen upplever man en tydlig avskiljning
 • Designen är modern och inspirerande
 • Det går att skapa mindre rum i rummet

Industriväggar används ju ofta på arbetsplatser där man vill få en öppen och inbjudande känsla. Där är det inte ovanligt att man har en industrivägg av glas till konferensrummet såväl som mellan fikarum och kontorslandskap.

Hemma kan du vilja ha glasvägg inomhus:

 • Mellan kök och andra rum
 • När du har en halv våning och vill få en rymligare känsla med hel glasvägg
 • Då du vill skapa en sov nisch som ett rum
 • För ett hemmakontor i vardagsrummet eller kanske i ett större kök
 • För att göra en walk-in-closet i sovrummet

Om du vill skapa ett rum i rummet så kan du lätt göra det med en fin glasvägg som är gjord för att blockera ljud men inte ljus. Det ser fräscht och modern ut.

industrivägg

4 exempel på olika typer av industriväggar är:

 1. Industrivägg med skjutdörrar. Här spar vi på plats då dörrar inte måste öppnas inåt eller utåt. Skjutdörrar är praktiska och det ser också bra ut.
 2. Industrivägg med enkel dörr. Det här kan passa mycket bra för ett hemmakontor eller mötesrum. Man har en mindre ingång men den är tydlig.
 3. Industrivägg med två vanliga dörrar. Här blir det en större ingång och det kan passa för rum där man behöver gott om plats för att gå in och ut som till exempel till kök.
 4. Glasvägg med skjutdörrar hela vägen. Det går också att inreda med en industrivägg av glas där i stort sett hela väggen är skjutdörrar. Då går det att skjuta dörrarna hela vägen åt sidan och skapa en mycket större öppning så att två rum blir till ett när det krävs.

Du kan se hur dessa olika varianter ser ut i denna video:

Kan du bygga industrivägg hemma själv?

Det finns byggsatser för glasväggar som inte är svåra att montera själv. Det kan ju vara så att du bara behöver en mindre vägg av glas och då kan det vara ganska enkelt att göra detta med färdiga byggsatsdelar.

Om du vill skräddarsy en industrivägg för hemmabruk så kan det också vara enkelt om du är händig och förstår hur du ska bygga. Om du inte är det eller helt enkelt inte har tid så är det klokare att anlita en hantverkare som förstår sig på den här typen av byggprojekt.

Vad kostar en industrivägg av glas?

Priset för en industrivägg kommer att bero på flera saker som hur stor den är, vilka material den är gjord av och hur det fungerar med dörrar. En större glasvägg inomhus av glas och aluminium med skjutdörrar kan gå på över 20 000 kronor. En mindre industrivägg som du själv bygger kan landa på några hundralappar.

Du får också räkna på vad det kostar om någon ska montera och installera åt dig. Kan du göra jobbet själv så blir det en billig industrivägg. Här finns det helt klart pengar att spara så länge som du känner dig säker på att det kommer att bli snyggt!