Inredning vardagsrum blir rymligare av – 5 tips

Det spelar ingen roll om du har ett mycket litet vardagsrum eller gott om plats. Det finns alltid anledningar till att vilja ha inredning vardagsrum blir rymligare av. Kanske har du barn som gärna leker fritt på golv eller så tycker du att det är skönt att kunna hålla rent utan att behöva flytta på en massa prylar.

Huvudregeln för att inreda vardagsrum där det känns som att det finns rymd är att inte ha för många möbler. Du bör möblera vardagsrum sparsamt och kanske flytta ut saker som finns där nu för att byta mot bättre val.

Vi tar en titt på 5 inredningstips vardagsrum kan kännas större av. Läs vidare och se vad du kan göra omedelbart bums i ditt vardagsrum!

5 tips för att inreda vardagsrum med rymd

  1. Jobba med glasväggar

Om du behöver dela in vardagsrummet i två delar, till exempel en för hemmakontor och en för familjemys, så är en industrivägg av glas smart att använda. Den släpper igenom ljus och bidrar till att ditt vardagsrum känns rymligare.

En vägg av glas med skjutdörrar gör det ju också möjligt att öppna upp mellan de två delarna för att få mer utrymme då detta är möjligt.

  1. Speglar som reflekterar ljus

Speglar kan skapa ljus om de placeras på ett smart sätt. Du kan till exempel ha speglar på en vägg mittemot ett fönster för att på så vis få rummet att kännas större. Speglar är just den typ av inredning vardagsrum kan bli så mycket trevligare av.

Tänk bara på att inte överdriva. Det är klokt att testa sig fram. Till sist kanske du kommer att ha flera speglar på en vägg men börja med en eller två för att se hur effekten blir.

  1. Minimalt med möbler på golvet

Ett golv som är fritt från möbler känns stort. Om du har mycket möbler i ditt vardagsrum är det dags att se på vad som kanske inte behövs. Det som kan flyttas till andra rum får åka ut. Om det finns lampor och annat som knappt används kan det också åka ut.

Det här är ett viktigt inredningstips vardagsrum mår bra av. Det är ganska vanligt att övermöblera. Du kan antagligen rensa i bokhyllan och få plats med det som du lagt på och i en byrå som egentligen inte behövs i rummet.

inreda vardagsrum
Går det att plocka bort något?
  1. Dold förvaring är ett måste

Ta också din vardagsrum inspiration från folk som vet hur man kombinerar vackra möbler med förvaring. Det kan vara ett soffbord som också har lådor på undersidan som du inte ser. Ju mer du kan lägga undan, ju mindre plottrigt blir det. Då känns det rymligare i rummet.

Det här kan du även tänka på vad gäller din bokhylla. Det går ju att ställa in lådsystem så att allt som finns i bokhyllan inte syns. Då kan ditt vardagsrum få mer rymd. Se alltså till att inreda vardagsrum med sådant som döljer prylar!

  1. Välj ljusa färger på tyger

När du ser på möbeltyg och färger på kuddar och filtar ska du tänka ljust. Ljusa färger har en tendens att verka förstorande och ge en känsla av rymd. Samtidigt som färger som grått, beige och vitt får rummet att kännas större så är detta också harmoniska toner. Då skapas ett lugn som du säkert är intresserad av i ditt vardagsrum.

Kalla färgkulörer kan också skapa en luftigare känsla. Det är välkänt att färger i den kallare skalan har en förmåga att få oss att uppleva rymd så detta ska du satsa på!

Här är några tips om färger på väggen:

Bonustipset – Testa en fototapet med djup!

Du kan också fundera på att inreda ditt vardagsrum med en fotovägg som har djup. När det känns som att rummet fortsätter vidare ut i en skog så är det klart att det känns som att det är ett större rum. En vacker bild är också något som gör att det blir lite extra härligt att vistas i vardagsrummet.

Tänk på att:

  • Lodräta linjer såväl som ränder kan få taket att verka högre. Tapeter bör alltså ha ränder och du kan ha soffor och fåtöljer i samma stil.
  • Möbler bör inte stå längsmed väggarna även om detta i praktiken ger mer plats på golvet. Tomrummet i mitten kan göra att rummet känns mindre.
  • Blockera inte fönstrens ljus med möbler! När du kan se ut genom fönster ordentligt så fungerar de precis som en fotovägg. De ger ett djup som får rummet att kännas mycket större! Om du ställer din soffa vid ett fönster är det smart att placera den några centimeter ut från fönstret.