Vilket möbeltyg ska jag välja? Vi ser på bästa möbeltyger för ditt hem!

Det är väldigt vanligt med tyg på möbler. När du tänker på saken så inser du hur mycket tyg du har i ditt vardagsrum. Stolar kläs med tyg såväl som soffor. Dessutom har du ju inte sällan dekorationer som plädar, kuddar och dukar i samma rum. Hur ska du tänka när du väljer möbeltyg? Vi tar en titt på vanliga möbeltyger för att hjälpa dig med ditt val.

Möbeltyg som du tycker om

Innan vi ens går in på de olika material som ditt möbeltyg kan vara gjort av är det viktigt att poängtera att du bör välja möbeltyg som du tycker om. Om du alltid har drömt om en soffa i sammet så kanske det är värt att du lär dig mer om hur du tar hand om tyget för att det ska förbli fint.

Fundera alltid på känslan ett möbeltyg ger samt hur du tar hand om det. Möbler från IKEA och liknande möbelvaruhus har möbeltyger som är lätta att plocka av och tvätta i maskin. Det är inte säkert att det är möjligt om du köper möbeltyg online för en exklusiv möbel som ska kläs om.

Möbeltyg av bomull är bekvämt

Om det är komfort du är ute efter kan det vara klokt att satsa på möbeltyger av bomull. Det är lätt att hitta möbeltyger på nätet till bra priser av detta material. Det är inte dyrt och dessutom så passar det perfekt för möbelklädsel som ska vara avtagbar då det är enkelt att tvätta.

Bomull klarar slitage väl men kommer att suga upp spill lite som en tvättsvamp. Det här kan leda till att det blir svårt att få bort fläckar då de sätter sig på djupet i tyget. Bomull är biologiskt nedbrytbart och därmed ett bra val med tanke på miljön. Tänk dock på att möbeltyger av detta material lätt bleks om de står i starkt solsken dag ut och dag in.

möbeltyger

Ull för möbler som står emot smuts och brand

Ulltyger för möbler är vackra att se på. De ger en hemtrevlig känsla och är också sköna att ta i. Ullen avvisar både smuts och flammor. Det enda som är lite problematiskt med möbeltyger av detta material är att det snabbt kan bli noppigt.

Du finner sällan billiga möbeltyger av ull som inte börjar noppa på kort tid. Det är alltid så att ullen i början ger ifrån sig fibrer. Fast det här kommer inte att leda till ett sämre tyg. När det dammar fibrer från ullklädseln så vet du att den håller god kvalitet. Det är bara att dammsuga till dammandet avtar.

Möbeltyger av linne är naturliga och vackra

En soffa med klädsel av linne känns klassisk och vacker. Det här är ett slitstarkt material som lämpar sig väl för möblerna som vi använder flitigt. Det känns naturligt med linne på stolar och soffor. Det går också bra att kombinera bomull och linne för samma möbeltyg.

Det som kan ses som ett minus är att linne kan bli lite skrynkligt. Det går att tvätta materialet i maskin och det går också att stryka. Det kan bli en hel del jobb om skrynklorna stör dig. Ett stort plus när du tvättar tyg för möbler av linne är att de därefter torkar snabbt.

linnesoffa

Velour och sammet för ett exklusivt möbeltyg

Om du vill få en lyxig känsla är det velour eller sammet som gäller. Sammet har en tät väv och töjs därmed inte så väl. Det kan ge en ganska snäv känsla till exempel för ett möbeltyg för en stol. Velouren är lite mer avslappnad och kan se helt fantastisk ut för en fin soffa som också ska ge ett lite pösigt intryck.

Ytan på velour och sammet har en slags lugg. Det gör att man får färgskiftningar i tyget beroende på hur ljuset faller mot det och om man har suttit eller tagit i tyget. Det är alltså helt normalt att se fingeravtryck i tyget som går att borsta bort för hand då det är gjort av dessa material.

Billiga möbeltyger kan vara gjorda av polyester

Polyester är ett plastmaterial som ofta är med som en ingrediens i ett möbeltyg. Det kan blandas med bomull för att ge mer styrka och en god komfort. När polyester finns med i en väv med bomull så kommer den att klara av ljus mycket bättre.

Polyester är slitstarkt och så slipper du noppor. Det går att tvätta i maskin då man kan plocka av möbelns klädsel och det ger ett gott motstånd mot fukt. Polyester kan också ge ett mycket fint flammskydd och tyget torkar snabbt om det blir blött.

Vi ska dock poängtera att polyester inte andas och att det i vissa fall är dåligt för miljön då man framställer möbeltyger med detta material.

möbeltyg stolar

Välj avtagbar klädsel om du kan

Om du ska sy upp eget möbeltyg för din soffa eller kanske för ett gäng stolar är det inte så dumt att se till att det blir avtagbar möbelklädsel. Det här är oslagbart då det handlar om att hålla möblerna rena och fräscha.

Många material går ju att tvätta i maskin och då är det mycket lättare att få bort fläckar. När det inte går att plocka av tyget är det viktigt att du lär dig hur du ska hantera det om du får en fläck. Det är viktigt att göra rätt från start för att slippa en synlig fläck för all framtid på möbeltyget!