5 fördelar med infraröd bastu

Ska du satsa på en infraröd bastu eller kan det vara bättre med en traditionell variant där luften värms upp till högre temperaturer? En ir bastu har många fördelar och det här kan vara saker som gör att du ändå tycker att en infrabastu blir ditt bästa val. Att ha en riktigt bra bastu hemma är att ha tillgång till en otroligt nyttig aktivitet som du kan pyssla med året om.

Kanske har du redan en bastu som inte känns så fräsch längre. Om du ändå ska lägga pengar på basturenovering så kan det vara dags att investera i en infraröd bastu. Fast läs först vidare så att du förstår vad skillnaden mellan en ir bastu och vanlig bastu är.

Låt oss se på 5 fördelar med en infraröd bastu, men först…

Vad är en infraröd bastu?

En infraröd bastu eller ir-bastu som den också kallas för är en form av lågtemperatursbastu. Du får samma varma upplevelse som då du befinner dig i solen i den här typen av bastu. En ir bastu har en låg temperatur på upp till 50 grader och är därmed ofta det första valet för den som inte tycker om de höga temperaturer som vanliga bastubad innebär.

Skillnaden mellan ir bastu och vanlig bastu är:

En infraröd bastu värmer din kropp direkt med strålningsvärme och inte med varm luft. Värmen går tre gånger djupare in i din kropp än vad värme från varm luft.

Det hela fungerar på så vis att det infraröda ljuset tränger in i din kropps vävnader till ett djup på 5 cm. Du känner värmen som om du satt i solen och så börjar du svettas. Faktum är att du svettas mycket mer i en infrarödbastu än vad du gör i en traditionell.

5 fina fördelar med infrabastu

  1. En ir bastu främjar god hudhälsa

Bastubad i ir bastu ökar blodcirkulationen och det särskilt i huden. Det här är bra för din huds hälsa. En del menar att det går att få mycket vackrare hy med regelbundna bastubad i ir bastu. Om du har problem med acne så kan det vara en fördel att porer öppnas upp på ett effektivt sätt i denna bastu.

  1. Muskler mår gott av värmen

I och med att värmen tar sig ner på djupet så får du en behandling av dina muskler som är mycket effektiv. Om du har problem med stela muskler och leder kan det vara en stor hjälp att bada infraröd bastu då och då.

  1. Ir bastu för hjärtat

Värmen når även de inre organen och du får som sagt ett ökat blodflöde som tar sig genom blodkärl som vidgas. Det kan vara mycket bra för ditt hjärta och kärl.

  1. Kroppen får hjälp med att bekämpa infektioner

När du sitter i en ir bastu så kommer den ökade kroppstemperaturen påminna lite om feber. Värmen kan vara en hjälp för din kropp att ta kål på infektioner. När ditt lymflöde förbättras så kan det också vara något som gör att du får mindre problem med inflammationer och svullnader.

ir bastu

  1. Bli av med gifter i infraröd bastu!

Det finns infraröd bastu vetenskap och studier som visar att det här är bastubad som kan vara mycket bra för att bli av med gifter. Man har i amerikanska studier kikat på skillnader mellan vanlig bastu och infrabastu och sett att svetten som kommer ut vid infrabastubad innehåller 80 procent vatten och 20 procent gifter.

Jämför detta med mätningar i klassisk bastu där svetten består av 97 procent vatten och 3 procent gifter!

Bonusfördel med infraröd bastu

Det kan också vara så att du kan bränna fler kalorier när du använder dig av ir-bastu. Det finns mätningar som har visat att det går att bränna flera hundra kalorier på en halvtimmes tid i denna bastu. Detta beror på att värmen tar sig till fettcellerna och igenom dessa. En del menar att detta även kan fungera mot celluliter.

En bonusfördel till

Du kan också få bättre sömn av att bada bastu. Testa detta när du har en riktigt jobbig period och känner att det är svårt att varva ner på kvällskvisten. Lite bastubad kan få dig i helt rätt läge för att sova gott natten lång!

Kan det vara farligt med infrabastu?

Det finns ännu inga studier som har visat att det skulle vara farligt att använda den här typen av bastu med infrarött ljus. Men det är klart. Om du tycker att det är obehagligt med bastubad och inte slappnar av när du blir uppvärmd på detta vis är det kanske inte något som passar dig.

Det ska också sägas att värmebehandlingar inte alltid är det bästa valet då det finns problem med leder. Det är viktigt att du talar med din läkare eller friskvårdsterapeut om du har någon form av fysisk åkomma som du tänker att du kunde bättre genom regelbunden ir-bastu-vistelse.

Det går att bada bastu med infrarödbastu dagligen om du vill det. Men rekommendationen är att börja med 3-4 gånger per vecka för att sedan trappa upp med fler tillfällen om det passar dig.

En annan sak som du bör vara medveten om är att många experter varnar för att bada bastu tillsammans med andra. Det här kan nämligen leda till att du utsätts för andra människors detox. Det vill säga att du andas in och kommer i kontakt med de gifter som andra omkring dig svettas ut. Detta är dock inget som är belagt med vetenskapliga studier så du kan fortsätta att basta med polare och så nämna detta när svärmor envisas med att basta tillsammans. Ta en kopp kaffe på pinnsoffan med henne istället!

bastubad infra

Vad kostar en infrarödbastu?

En infra bastu kostar dels att köpa och installera och dels att driva. Hur mycket själva bastun kostar beror på om du måste bygga den från grunden eller om du redan har ett rum för bastubad. Räkna med ett pris på omkring 20 000 kronor för en komplett bastu som rymmer 2-3 personer.

En IR bastu drar cirka 1,6 km per timme. Det betyder att det kommer att kosta omkring 1,50 kronor per timme beroende på hur mycket du betalar för el. Det fina är att bastuaggregat med infraröd värme blir redo snabbt. Det tar inte mer än 10 minuter att få rätt temperatur och den här typen av bastu är energisnål.

Hör Dr Melissa Roberts om den infraröda bastuns fördelar: