Färger i hem med barn och djur

Vilka färger bör du välja för möbeltyg, väggar och mattor i ett hem med barn och djur? Frågan är viktig att tänka på om du vill undvika att köpa nytt alltför ofta. Med barn och djur så är det nämligen svårt att undvika fläckar som kommer av vardagens aktiviteter.

Men betyder det här att du bara kan lita på mörka färger för att det ska förbli fräscht hemma? Nej, så är det förstås inte. Det finns vägar till lite ljusare färger om du lär dig mer om hur mönster kan dölja ketchup och konstverk…

Färg är viktigt för barn

Färger är mer än dekoration. Det finns forskning som visar hur barn lär sig färger och som visar att det skiljer sig en hel del från andra områden som språk. När du väljer färg för barnets rum kan det alltså vara av intresse att försöka få en variation och att satsa på glada färger som är lite starkare och som därmed bättre stimulerar barnet.

Färger som döljer fläckar

Sedan har vi fläckaspekten. Det är ju så att en vit vägg snabbt får ett mönster när barn och djur rör sig fritt i ett hem. Om väggen istället har en brytning så blir det svårare att se den gula nyansen som blir kvar efter att du torkar bort ett handavtryck med choklad.

Färger som är lite djupare är bättre på att dölja fläckar men inte allt. Här gäller det också att se på finish på väggens färg eller tapet. Dessutom kan det vara så att denna finish gör att det går att torka bort spill utan att det blir fläckar. Det är också något att tänka på.

Mönster som gör att vi inte ser olyckor

Utöver att välja rätt färg som gör det svårare att se fläckar från kladdiga händer och smutsiga tassar så kan mönster vara en stor hjälp. Mönster som finns i tapeter, mattor och möbeltyg kan också göra att det ser fräscht ut längre. Det syns helt enkelt vad som är spåren av den svarta tuschpennan och vad som är de svarta inslagen i tygets mönster!

hund och pojke
Barnen kan också hålla sig utomhus med djuren!